top of page
Vyhledat

Vážení miminka před a po kojení

Proč tuto metodu nedoporučuji?

Vážení k vyhodnocování vydatnosti kojení mimojiné nedoporučuje ani WHO.

Jak se provádí? Miminko se dá na váhu těsně před a těsně po kojení a rozdíl těchto hodnot má dát obrázek toho jestli miminko přijímá dostatek mléka.

Tato metoda má ale několik významných omezení.


Kde je problém? ‼️

1. Váhy nejsou přesné.

➡️Nejedna žena se při opakovaném vážení svého miminka překvapí, že dítě váží po kojení méně než před kojením.

Například i tato studie (Savenije O E M, Brand P L P. Accuracy and precision of test weighing to assess milk intake in newborn infants. Arch Dis Child Fetal Neonataol Ed 2oo6;91:F33o-F332.) přišla k závěru, že „zkouška kojení vážením je nepřesná metoda na určení příjmu mléka, může dojít k navýšení anebo naopak k podhodnocení až o 30 ml..."

Nejenže tak můžete navážit falešně negativní výsledek (zdá se, že miminko nepřibralo), ale taky falešné pozitivní, kdy se ukazuje, že přibralo, ale přitom nepřibírá. A problém je na světě.


2. Nelze určit normální příjem MM na jedno krmení v určitý den věku.

➡️ I pokud bychom měli super přesné vážení, nejsou vědecké důkazy o tom, kolik by miminko mělo na jedno kojení vypít. Z logiky kojení a toho jak probíhá, to ani není možné. Je to příklad mentality krmení z láhve, ale kojení probíhá jiným způsobem. Kojení je mnohem kontinuálnější proces.

Ale ani celkové množství za 24 hod není směrodatné. Co když moje konkrétní miminko potřebuje mnohem více či méňe než množství, které navážím?


3. Kojení nefunguje na “dávky”.

➡️ Stejně tak, jak se někdy jenom potřebujeme napít, někdy dáme velký oběd, někdy malou mlsku mezi jídly, často chceme zapít ještě i ten velký oběd, někdy chceme jen tak něco na chuť… stejným stylem probíhá i kojení, a to nejen pro účely jídla a pití, ale i pro potřebu kontaktu, ujištění, pomoci usnout, zahřátí, ochlazení,.. a probíhá různě často a v různém množství. Množství vypitého mléka se v průběhu dne rozmanitě mění dle potřeby miminka.


4. Kojení není ohraničené

➡️ Při zkoušce vážení máme většinou instrukce nakojit 10min z jednoho, 10 min z druhého prsu a pak se váží. Ale kojení není časově ohraničené. Miminko může pít mléko mnohem delší dobu. Pak může kojení z různých důvodů přerušit a během chvilky pak zase pokračovat v pití. V který moment máme rozhodnout, že už tedy je ten moment “po kojení”?

I když už miminko zrovna na prsu nepolyká a jenom saje bez pití, neznamená to, že během pár minut zase nebude polykat. Mléko se spouští v různé frekvenci a miminko může vypít velké množství mléka i nad rámec stanovených 10 min.


5. Vážení narušuje spánek, spokojenost a kojící režim miminka.

Aby se miminko mohlo hezky kojit, hezky se přisávat a vypít co nejspokojeněji nejvíce mléka, je důležité reagovat na komunikaci miminka včas a nabídnout kojení už při prvních projevech zájmu o kojení. Když ale v tento moment jdeme teprve vážit, může dojít k značnému oddálení kojení.

Stejně tak, jak jsem psala v bodu výše, je těžké rozhodnout kdy je tedy ten onen moment “po”. Malé miminko prokojí celou bdělou fázi a cyklus kojení končí až usnutím. Pokud bychom ho v tento moment chtěli ještě vážit, narušíme usínací proces, miminko se dostane do přetažení, stupňuje se jeho frustrace, výsledkem čeho může být nespokojené, špatně se kojící a špatně spící miminko.


Zkouška vážení tedy nepřináší nic dobré pro miminko ani maminku a už vůbec nám neposkytuje obrázek toho, jak správně kojení probíhá.


Jak tedy posoudit, že miminko přijímá dostatek mléka? Pozorováním kojení a vydatnosti polykání dle pauzy v bradě.


Jak na to ?

To, že miminko je na prsu, i několik hodin, a dělá sací pohyb ještě neznamená, že pije mléko anebo že pije dostatek mléka.

❌ Když miminko saje, ale mléko nepije (skutečně nepolyká), jeho brada se pohybuje rychle a nedělá pauzy v sacím rytmu.

👍 Když miminko mléko polyká, brada klesá níž, miminko doširoka otevře pusu, udělá pauzu v pohybu brady a zase pusinku zavře.

Můžete si to vyzkoušet i na sobě. Sledujte jak Vám při plnění vodou brada poklesne a když polknete, brada se na chvilku zastaví a pak vrátí zpátky nahoru.

Čím delší je pauza, tím více mléka miminko vypilo. Napilo se dostatečně vydatně a je spokojené/usne ? Anebo polyká málo, je nespokojené, reaguje na nevyhovující tok mléka, anebo naopak hned usne bez toho aby se dostatečně napilo?

Sledování pauzy v bradě je taky věruhodnější varianta “měření” dostatečného příjmu mléka než vážení miminka před a po kojení.


Viz také toto video


Se vším Vám pomůže LP z Mamily osobně.

 

Pro návrat na všechny články blogu TADY

86 zobrazení
bottom of page