top of page
Vyhledat

Kojení a těhotenství

Všechno co potřebujete vědět ohledně dalšího těhotenství a kojení


 

Je možné při kojení otěhotnět?


Samotné kojení není antikoncepce. Za určitých podmínek, ale lze docílit, aby mělo kojení antikoncepčné účinky. Je potřeba splnit tyto podmínky:


1️⃣miminko je výlučně kojeno a je mu méně než 6 měsíců

2️⃣miminko je kojeno podle svých potřeb, nenatahují se intervaly mezi kojeními, nesnažíme se, aby miminko prospalo celou noc, kojíme kdykoliv miminko komunikuje sebemenší zájem o kojení

3️⃣nepoužívá se dudlík, láhev, stříkačka ani kloboučky

4️⃣žena spí společně s miminkem v posteli

5️⃣žena ještě nedostala menstruaci.


❗️Šance otěhotnět při těchto podmínkách je 1%, což je srovnatelné s hormonální antikoncepcí. ❗️


Návrat plodnosti po porodu a při kojení je individuální.

V průměru se menštruační cyklus obnovuje po 14 -17 měsících. Rozptyl může být ale široký nahoru i dolů.


Z hormonálního hlediska jediný hormon, který má potenciál ovlivnit plodnost při kojení je prolaktin. Ten je nevyšší po porodu a pak postupně klesá. Bez ohledu na vydatnost kojení je prolaktin zhruba po roce od porodu na stejné úrovni jako u nekojících. Proto ukončení či omezení kojení už nijak nezvyšuje samo o sobě pravděpodobnost otěhotnění či návratu cyklu, protože prolaktin už je nízký tak či tak.

Tělo potlačuje plodnost tehdy, pokud vyhodnocuje, že není vhodný čas na nové těhotenství.  Plodnost ovlivňuje stres, náročnost péče... Toto je správná reakce těla.

Odstavení zároveň nezpůsobí, že péče o dítě bude jednodušší. Menstruace se obnoví, po roce statisticky velmi brzy a to i bez omezení kojení.

Pokud se menstruační cyklus už obnovil, kojení dále už nijak možnost otěhotnění nesnižuje.


Do rozhodování o dalším miminku bych zahrnula taky tyto faktory :

➡️Dítě kojení potřebuje minimálně do 2 let. Jako důsledek snížené tvorby mléka v těhotenství se může dítě předčasně odstavit. Starší děti nejsou tolik náchylné na reakci na tok mléka a dokážou se těhotenstvím prokojit i když je tvorba hodně snížená a pokračovat pak i v tandemu s mladším sourozencem.

➡️Péče o 2 malé děti zároveň je hodně náročná a odložení dalšího těhotenství byť o pár měsíců dokáže v tomto udělat hodně pomoci

➡️Starší dítě dokáže mnohem lépe pochopit Vaši nepřítomnost v prúběhu porodu či pobytu v porodnici

 

Jsem těhotná. Mohu stále kojit?


Dnes je k dispozici dostatek důkazů i zkušeností, že ženy mohou kojit během celého těhotenství až do konce a po porodu mohou pokračovat i v kojení staršího a mladšího dítěte zároveň. Kojení v těhotenství nezpůsobuje, ani nezvyšuje, riziko potratu, neovlivňuje výživu miminka v bříšku, ani jeho vývoj. Neexistuje žádná studie, která by potvrdila škodlivost kojení v těhotenství.


Kontrakce dělohy během kojení jsou normální a nezpůsobují předčasný porod. Je pravdou, že (bez ohledu na kojení) určité procento všech těhotenství končí potratem. Kojení toto riziko ale nezvyšuje. Tehdy je samozřejmě pochopitelné, že hledáme důvody proč se to stalo a je jednoduché hodit to na kojení, ačkoli za jiných okolností bychom jenom konstatovali, že důvod neznáme. Stimulace bradavek během kojení není dostatečné k tomu, aby způsobila předčasný porod ani v posledních třech měsících těhotenství.  Proto matka nemusí dítě odstavit ani po 6. měsíci těhotenství.


Často jsou obavy z toho, jestli těhotenské hormony neškodí kojenému dítěti. Tyto hormony se ale v mateřském mléce nacházejí i bez toho, aby žena byla těhotná. Miminko v děloze je navíc vystaveno těmto hormonům v daleko větší míře než kojící se dítě. Také léky Duphaston nebo Utrogestan (či jiný lék s obsahem hormonu progesteronu), který se často ženám dává k udržení těhotenství, jsou kompatibilní s kojením.


Normálně se stravující žena také nebude mít žádné problémy s tím, aby měla dostatek živin jak pro nenarozené dítě, tak pro kojící se dítě i pro sebe. Nemusíme činit žádná speciální opatření.


Proč mezi odborníky panují v této otázce neshody? Pro mnohé odborníky je jednodušší říci, že kojení během těhotenství je potřeba ukončit. Je to proto, že kojení se často nepovažuje za dostatečně důležité na to, aby se jím skutečně zabývali a aby ocenili jeho potřebnost a jedinečnost.  Kojení dítěte ale v jakémkoli věku je nejen ničím nenahraditelná výživa, ale v první řadě – na základě nejnovějších poznatků z neurologie – nezbytný předpoklad správného vývoje mozku, rozvoje osobnosti dítěte, získávání sociálních dovedností a vytváření základní důvěry ve svět, do kterého se narodilo.  Pokud si lidé ještě před pár lety mysleli, že otázka kojit či nekojit je otázkou životního stylu, tak dnes už je zřejmé, že jde o zásadní otázku veřejného zdraví, vytváření mozkových propojení a budoucích vztahů dítěte s ostatními lidmi.


Kojit v těhotenství můžete i když výrazně klesne tvorba mléka vlivem hormonů, starším dětem to obvykle vůbec nevadí. Pokud otěhotníte v prvním roce věku miminka, speciálně v době, kdy je vaše miminko ještě výhradně kojeno, požádejte laktační poradkyni MAMILY o pomoc. Těhotenství výrazně snižuje tvorbu mléka již od začátku těhotenství. Proto je důležité, aby byl zajištěn dostatečný příjem potravy a tekutin miminka. Nové těhotenství ale není důvodem k tomu, aby miminko začalo dostávat lahev.

Jsou děti, které se kojí celé těhotenství a po porodu pokračují v kojení společně s mladším sourozencem. Jsou děti, které během těhotenství s kojením přestanou a znovu se k němu vrátí na konci těhotenství nebo po narození sourozence či několik týdnů nebo měsíců po porodu. Nebo kojení úplně odbojkotují.


Mateřské mléko se tvoří průběžně. Nemusíte mít obavy, že by starší dítě vypilo všechno kolostrum novorozenci. Mateřské mléko se tvoří na míru kojeného dítěte. Nemusí se ale bát, že by kojení staršího děťátka „zkazilo“ mléko novorozenci. Není důvod, abyste z tohoto důvodu uvažovali o tom, že byste nekojila vaše starší děťátko. Ano, mateřské mléko se stále mění, i od jednoho kojení k druhému, jinak vypadá když se kojí dvě děti, jinak než jedno, ale to neznamená, že je méně hodnotné. Naopak.  Toto je na mateřském mléce jedinečné a je to jeho vynikající vlastnost. Tuto jeho variabilitu a specifickou přizpůsobivost je třeba vidět jako zázračné pozitivum, ne škodlivost. Navíc umělé mléko, které nejenže se ničemu každodenně nepřizpůsobuje, pochází od úplně jiného živočišného druhu a chybí mu stovky látek. Nemluvě o tom, že nikdo ani neuvažuje o věku telat, v době, kdy ta která kráva byla dojena, aby se z jejího mléka vyrobilo umělé mléko.


Proč je dobré pokračovat v kojení i v těhotenství

  • dítě je stále příliš maličké na to, aby bylo odstavené

  • kojení dítě, i když je již velké, zjednodušuje péči o něj, obzvlášť pokud je hodně aktivní

  • dítě usíná na prsu a právě v období těhotenství tento způsob usínání oceňujeme, protože nemusíme jiným, složitějším způsobem uspávat „těžko uložitelné“ batole.

  • dítě není na odstavení připraveno a chceme, aby odstavení proběhlo jako milník, kterého dítě s hrdostí dosáhne samo

  • kojení poskytuje dítěti v každém věku nepostradatelnou výživu, zvyšuje jeho imunitu, pomáhá mu překonávat nemoci a pomáhá v náročném období těhotenství.

  • chceme, aby odstavení bylo postupné a aby nebylo pro dítě traumatizujícím obdobím pláče.

  • dítě se často v noci budí a když mu nabídneme prs, zase usne, což nám vyhovuje, protože nemusíme v noci vstávat a uspávat dítě fyzicky náročněji jinak.

  • staršímu dítěti kojení umožňuje navazovat hlubší vztah se svým mladším sourozencem. Často vidíme, že mladší a starší sourozenec se při kojení drží za ručičky. Starší sourozenec se navíc necítí při kojení mladšího sourozence odstrčený

  • starší dítě, které se v prvních dnech kojí spolu s mladším dítětem a pije tak kolostrum, má jedinečnou šanci podruhé ve svém životě získat obrovské množství imunitních látek a faktorů, které se v mateřském mléce nacházejí, a které už pravděpodobně nebude mít možnost nikdy jindy v životě získat.


Nepříjemné pocity při kojení v těhotenství (a bolest bradavek)

Většina žen zažívá v souvislosti s kojením během dalšího těhotenství celou škálu pocitů, z nichž některé mohou zahrnovat bolestivé bradavky, nepříjemné pocity při kojení, někdy až hněv či zuřivost.  Do určité míry je to přirozené, kvůli změně hormonů a částečně kvůli poklesu tvorby mléka, která je v těhotenství normální. U někoho více, u někoho méně, ale v podstatě skoro vždy klesne. Někomu i téměř na sucho.  S tím může ale nemusí souviset bolest při kojení v těhotenství. Část těchto pocitů může souviset také s únavou ženy, potřebou spát či odpočívat nebo s hladem.  Zkuste tyto potřeby prioritně naplňovat, abyste jste se cítila lépe.


Ženy mohou být během těhotenství unavené (bez ohledu na to, zda kojí nebo ne) a právě to, že si na chvíli lehnou, když se jejich dítě kojí, může být způsob, jak si alespoň trochu odpočinout, protože jinak může být obtížné najít způsob, jak si s neustále pobíhajícím dítětem vytvořit příležitost k odpočinku.


V těhotenství mohou ženy při kojení pociťovat bolest a mohou mít po kojení vazospasmus (bradavka zbělá, odkrví se a poté opět zrůžoví), který je v těhotenství častý.


S tím, jak začne tvorba mléka od přibližně 16. týdne těhotenství stoupat, se bude snižovat bolestivost.


Máte-li bolestivé bradavky v těhotenství, lze částečně tuto bolest zlepšit, pokud:


🌸si budete dávat pozor na přisátí a polohu, ve které se vaše děťátko kojí.  Přisuňte tělo dítěte ke svému tělu.  Zajistěte, aby brada miminka byla zabořena do prsu a nos se prsu nedotýkal. Zajistíte tak, že bude mít hlavičku vůči prsu v záklonu a bude přisáté hlouběji.

🌸budete si všímat, zda se bolest po kojení je pálivá či pulzující.  V takovém případě je možný vazospazmus (syndrom bělavé bradavky). Udržujte prsy v teple. Může pomoci, když budete užívat B-komplex v kombinaci s vitamínem B6.

🌸před kojením i po kojení můžete na bradavku aplikovat malé množství olivového oleje.

 

Tandemové kojení

Po porodu je možné pokračovat s kojením novorozeného miminka a staršího sourozence současně.  Pokud kojení začne správně a budou se obě děti kojit společně, je to v určitém smyslu podobné, jako kdyby se kojila dvojčata. Je možné, aby se matce tvořilo dostatek mléka pro oba dva a je dobré, aby matka odpozorovala, zda mladší dítě skutečně na prsu získává dost mléka, což je něco, co matky dokáže naučit rozpoznávat LP z Mamily.


Je vhodné, aby nemělo každé dítě vyhrazený pouze jeden prs. A to ani v průběhu nemoci. Z hlediska nemocí není důvod za běžných okolností dělat žádná speciální opatření, ale kojit nadále tak, jako dosud. Základní princip, který ve většině případů platí, zní, že člověk je při onemocnění infekční již několik dní před tím, než vůbec ví, že je nemocný. Proto když už zjistíme, že je někdo nemocný, tak je relativně pozdě dělat nějaká opatření. Setkat se s nemocemi v době, kdy kojení poskytuje takovou výhodu a pomoc, je tím nejlepším způsobem, jak může miminko získávat imunitu.


Větší děti hned po porodu mladšího sourozence chtějí být najednou na prsu stále, častěji než novorozenecké. Toto je běžné, potřebuje se nasytit jistoty v matčině náručí a nového nárůstu tvorby mléka. Frekvence kojení se zase brzy uklidní.

Starší sourozenec dobře slouží i jako živá „odsávačka” pro odlehčení nalitých prsou.


Z dlouhodobějšího hlediska je vhodné, aby se děti kojily buď společně najednou, anebo nejdřív mladší a staršímu nechat prsa následně dopít.


Častá otázka bývá ohledně vhodného napolohování obou děti při tandemovém kojení. V první řadě je vhodné hlídat mladší miminko, aby bylo přisáté ve správném přisátí, aby dostávalo dostatek mateřského mléka a bylo dobře podepřené. Starší sourozenec více zvládá si k druhému prsu dojít sám v akrobatičtější poloze. Všichni si nakonec přirozeně najdou systém, který bude vyhovovat. Pro pomoc s nalezením vhodné polohy pro Vaši konkrétní situaci doporučuji kontaktovat LP z Mamily.


Tandem, stejně tak jak kojení či jakákoliv péče o miminko zahrnuje také náročné situace. Náročné situace zažívají i nekojící matky, jednoduše rozdělit pozornost mezi dvě děti najednou ne vždy lze. V konečném důsledku, kdybychom si měly situaci, ve které jsme, představit bez možnosti kojit, pravděpodobně bychom viděli jiné, náročnější situace, které by toto přineslo. Jednou budeme na toto období vzpomínat s láskou a radostí, že jsme svým dětem dopřály naplňování základních potřeb.

129 zobrazení
bottom of page